Zo maak je je koffieapparaat schoon voor de vakantie

Zo maak je je koffieapparaat schoon voor de vakantie

De vakantietijd is aangebroken! Als je op vakantie gaat en je koffieapparaat kan niet mee in de koffer, is het essentieel om deze goed schoon te maken voordat je vertrekt. Een goed onderhouden machine garandeert de heerlijke smaak van je koffie en verlengt de levensduur van je apparaat. Volg deze stappen voor een grondige schoonmaak:

1. Begin met het legen van de machine

Start door het lekbakje en de koffiedikcontainer te legen. Spoel alle losse onderdelen af met warm water. Ga je langer weg? Verwijder dan ook het waterfilter en de koffiebonen uit het apparaat. Voor kortere trips kun je het filter eventueel in de koelkast bewaren.

2. Ontkalk je apparaat

Verwijder het waterfilter voordat je begint met ontkalken. Vul het waterreservoir en los hierin de ontkalkingstabletten op, wat ongeveer 5 minuten duurt. Start vervolgens het ontkalkingsprogramma. Machines zoals die van Jura hebben dit programma ingebouwd. Is dit niet het geval, zet dan een paar keer koffie tot het reservoir leeg is. Bij sterke vervuiling kan een koffiemachine borstel uitkomst bieden om de leidingen schoon te maken.

Belangrijk: gebruik geen azijn! De kalkaanslag verdwijnt hierdoor niet terwijl jouw machine beschadiging op kan lopen.

3. Neem de buitenkant en melkopschuimer af met een doekje

Gebruik een vochtige doek om de buitenkant van de machine schoon te maken. Besteed extra aandacht aan de melkopschuimer, aangezien daar vaak melkresten achterblijven.

4. Trek de stekker uit het stopcontact

Als laatste stap: trek de stekker uit het stopcontact. Dit voorkomt eventuele schade door onweer of lekstroom tijdens je afwezigheid.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je bij terugkomst van vakantie direct kunt genieten van een vers gezet kopje koffie uit je eigen machine.