Menu
Koffietips voor iedere thuisbarista

Koffietips voor iedere thuisbarista

De koffiewereld blijft zich continu doorontwikkelen. Verschillende koffietrends komen voorbij in hippe koffietentjes en bij koffie-to-go's. Drink jij jouw koffie het liefste thuis? Dan zijn hier een paar tips om te helpen bij het maken van een heerlijke koffie:

1. Gebruik versgemalen koffiebonen

Koffiebonen beginnen al na enkele dagen te verouderen, dus het is het beste om ze zo kort mogelijk voor het zetten te malen. Heb jij een bonenmachine? Dan doet het apparaat dit voor jou natuurlijk. Bewaar de bonen op een donkere plek in een goede verpakking. De eerste week naar het branden van de bonen heeft de koffie tijd nodig om te ontgassen. In de verpakking moet de vrijgekomen co2 ontsnappen zonder dat er zuurstof bij de bonen komt. Na een week branden kun je de koffiebonen op een droge, donkere plek bijwaren in bijvoorbeeld een blik of bus.

2. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid koffie gebruikt

Gebruik ongeveer 7 gram koffiebonen per 120 ml water voor een espresso of koffie met een stevige smaak, of gebruik minder koffie voor een zwakkere smaak. Dit is eigenlijk hetzelfde bij een bonenmachine. Met de machine is het vaak mogelijk om te kiezen voor een espresso of koffie. De machine weet dan zelf hoeveel koffie er nodig is voor de perfecte smaak.

3. Controleer of het water op de juiste temperatuur heeft

Water dat te heet is kan een bittere smaak geven, terwijl water dat te koud is een zwakke smaak kan hebben. De ideale watertemperatuur is ongeveer 92-96 graden Celsius. Bij kokend water zal de koffie gaan verbranden wat zorgt voor de bittere smaak.

4. Gebruik vers water

Water dat lange tijd in de kraan heeft gelegen kan een metalen smaak hebben, dus het is het beste om vers water te gebruiken. Een kop koffie bestaat voor minstens 98% uit water, de kwaliteit van het water moet dus goed zijn. Zit het water al een tijdje in het reservoir? Vervang het dan eerst voordat er een volgende kop koffie wordt gezet. 

5. Maak het filter goed schoon

Als je een koffiezetapparaat met een papieren filter gebruikt, zorg er dan voor dat het filter goed schoon is voordat je het gebruikt. Dit kan helpen om de smaak van het papier te verminderen.

6. Experimenteer met de smaken

Probeer verschillende soorten koffiebonen en koffiezetmethoden om te ontdekken wat je het lekkerst vindt. Probeer bijvoorbeeld een espresso, een cappuccino of een lungo. Of probeer verschillende koffiebonen 

Ik hoop dat deze tips je helpen om thuis een heerlijke kop koffie te maken! Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen!


Theeleut