Menu
Koffiemachine schoonmaken? Dat doe je zo!

Koffiemachine schoonmaken? Dat doe je zo!

Een koffiemachine kan niet alleen heerlijke kopjes koffie zetten, maar ook een echte eyecatcher in je keuken zijn. Om er voor te zorgen dat jouw koffiemachine goed blijft werken en lekker smakende koffie blijft zetten, is het belangrijk om de machine regelmatig schoon te maken. In deze handleiding laten wij zien hoe je jouw koffiemachine op de juiste manier kunt schoonmaken.

Benodigdheden

Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om te weten welke benodigdheden je nodig hebt. Hieronder een overzicht:

Stap 1: Reinigen van het melksysteem

Als jouw koffiemachine een melksysteem heeft, dan is het belangrijk om deze na ieder gebruik te reinigen. Dit kun je het beste doen door het melksysteem eerst goed door te spoelen met warm water. Vervolgens kun je een reinigingstablet in het melksysteem plaatsen en het reinigingsprogramma starten. Op deze manier worden alle resten melk en vetten verwijderd, zodat het systeem schoon blijft en de koffie goed blijft smaken.

Stap 2: Reinigen van de zetgroep

De zetgroep is het hart van jouw koffiemachine en zorgt ervoor dat de koffie op de juiste manier gezet wordt. Het is dan ook belangrijk om de zetgroep regelmatig schoon te maken. Dit kun je het beste doen door de zetgroep uit de machine te halen en deze met een microvezeldoek schoon te maken. Mocht de zetgroep erg vies zijn, dan kun je deze ook reinigen met afwasmiddel en warm water.

Stap 3: Ontkalken van de koffiemachine

Kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem bij koffiemachines. Door het regelmatig ontkalken van de machine voorkom je niet alleen kalkaanslag, maar blijft de machine ook langer goed functioneren. Voor het ontkalken van de koffiemachine kun je het beste Durgol ontkalker gebruiken. Lees hiervoor altijd eerst de gebruiksaanwijzing van de ontkalker, zodat je zeker weet dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Voer vervolgens het ontkalkingsprogramma uit en spoel de machine daarna goed door met water.

Stap 4: Reinigen van het waterreservoir

Het waterreservoir van de koffiemachine is een broedplaats voor bacteriën en kan na verloop van tijd een nare geur afgeven. Daarom is het belangrijk om het waterreservoir regelmatig schoon te maken. Dit kun je doen door het reservoir uit de machine te halen en deze te reinigen met afwasmiddel en warm water. Spoel het reservoir vervolgens goed af met water voordat je deze weer terugplaatst in de machine.

Stap 5. Reinig de koffieuitloop

In de uitloop van de koffie kunnen veel resten ophopen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor verstoppingen in de machine. Om de levensduur van de machine te verlengen is het verstandig om deze regelmatig schoon te maken met een koffiemachine borstel. Spoel daarna de machine goed door zodat alle resten zijn verwijderd. 

Naast de stappen die we hierboven hebben beschreven, zijn er nog een aantal andere handige tips en tricks die je kunt toepassen bij het schoonmaken van je koffiemachine. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om regelmatig de waterfilter te vervangen, om ervoor te zorgen dat het water dat je gebruikt voor je koffie altijd schoon en fris is. Daarnaast is het ook verstandig om het lekbakje en de lekplaatjes regelmatig schoon te maken, om te voorkomen dat er koffie- en melkresten achterblijven en gaan schimmelen.

Kortom, het schoonmaken van je koffiemachine is belangrijk voor zowel de kwaliteit van je koffie als de levensduur van je machine. Door regelmatig de verschillende onderdelen schoon te maken en te ontkalken, zorg je ervoor dat je altijd kunt genieten van een heerlijk kopje koffie, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over vuil en kalkaanslag. Met de tips en tricks die we in dit artikel hebben beschreven, kun je zelf eenvoudig aan de slag met het schoonmaken van je koffiemachine. Veel succes!