opc_loader

Koffieweetjes..

1. Er zijn meer dan 60 verschillende soorten koffieplanten, maar de Coffea Arabica en Coffea Canephora(robusta) worden het meest gebruikt. De Arabica wordt verbouwd in de hoger gelegen gebieden(tussen de 700-2000 meter hoog) in het oosten van Afrika en Zuid-Amerika en heeft een milde smaak, fijne geur en is niet erg krachtig. De Robusta koffieboon doet zijn naam eer aan en is veel krachtiger en harder van smaak. De Robusta komt uit de laaggelegen koffiegebieden(zeenineau- 700meter hoog) van Afrika, Azië en het oosten van Zuid-Amerika.

 

2. Een koffieplant produceert per jaar ongeveer 2000 bonen verdeeld over 1 a  2 oogsten. Voor zo'n 28 kopjes koffie!

 

3. Ruim 30% van de koffie wordt in Brazilië geproduceerd.

 

4. De beste koffie wordt gemaakt van bonen die met de hand zijn geplukt en vers gebrand zijn.

 

5. Koffiebonen zijn geen bonen; het zijn de zaden van de koffiebes.

 

6. Pas bij het branden krijgt koffie zijn unieke smaak, aroma en kleur. Door de verschillende brandprofielen die er zijn zal de kleur van het zaadje van groen, blauw veranderen naar een bruine koffieboon.

 

7. Bij het branden verliest een koffieboon 20% van zijn gewicht, maar wint 60% aan volume.

 

8. Na het branden moet de koffieboon lucht en licht dicht worden verpakt, maar zal na het branden nog wel nagassen. Vaak zie je in de verpakking een ventiel zitten waar je de aroma van de boon kunt ruiken. Het ventiel zorgt ervoor dat er wel lucht uit de verpakking kan, maar geen lucht in kan.

 

9. Een kopje koffie is niet alleen lekker, maar ook gezond. Koffie bevast o.a. antioxidanten, mineralen, vitamine B3 en zelfs voedingsvezels. Wetenschappelijk is ook aangetoond dat we er niet verslaafd aan kunnen raken. Bij een normale koffieconsumptie van 4-5 kopjes per dag zou het ook de kans op diabetes mellitus, alzheimer en sommige vormen van kanker verkleinen. En de cafeïne in de koffie houdt ons niet alleen alert, het vergroot zelfs ons uithoudingsvermogen als we gaan sporten.

 

10. Nederlanders zijn echte koffieliefhebbers. We drinken gemiddeld 3,2 kopjes koffie per dag. Maar dat is nog niets vergeleken met de Finnen: die drinken gemiddeld 5,4 kopjes per dag.

 

11. In de koffieproducerende landen wordt heel weinig koffie gedronken: nog geen kopje per dag. Een uitzondering hierop vormen Brazilië, en Costa Rica, met respectievelijk 2,4 en 2,2 kopjes koffie per dag.